Neonyt – Trade Fair

Muutin Tammikuun alussa Berliiniin kolmeksi kuukaudeksi toteuttamaan työharjoittelua muotisuunnittelija Buki Akomolafen assistenttina. Heti harjoittelun toisena päivänä pääsin kokemaan Berliinin muotiviikot kun Buki oli mukana Trade Fairissa; kestävän kehityksen muotimessuilla, Sample Sale Showroomissa sekä hänen vaatteitaan oli muotiviikkojen Catwalkilla. Aijon kertoa tässä postauksessa Trade Fairista ja myöhemmin todella inspiroivasta suunnittelijasta, Buki Akomolafesta.

Uuden nimen saanut Muotiviikko Neonyt järjestetään kaksi kertaa vuodessa: kesällä ja talvella 15-17.1.2019. Nimi yhdistää kaksi sanaa: Latinan ja Suomen kielen sanat Nyt. Nimi viestii muutoksesta, mitä tapahtuman takana olevat tekijät haluavat toteuttaa juuri tällä hetkellä juuri tässä tapahtumassa. Kestävä muoti, uudet innovaatiot tekstiili- ja tekniikan-alalla ovat tulevaisuutta. Sen takia muotiviikko painottaa juuri näitä arvoja. Suunnittelijat valittiin laajan seulan läpi mukaan missä piti tarkkaan kertoa ja eritellä heidän jokaisen tuotantoprosessinsa vaiheet ja miten niissä on huomioitu kestävä kehitys.

Trade Fair järjestettiin Berliinin Kraft Werkissä Kreuzbergissä. Valtava tehdas sisälsi kahdessa kerroksessa suunnittelijoiden esittelypisteitä ja kolmannessa oli ensimmäisenä iltana viralliset jatkot sekä muina päivinä erilaisia konferensseja. Suunnittelijat ovat löytäneet vaate,- jalkine,- ja asustesuunnittelussa paljon erilaisia vaihtoehtoja tuottaa kestävää muotoilua. Luomupuuvillaa, korkkia, kierrätettyä muovia ja polyesteriä sekä Ahimsa-silkkiä mitä kuvassa oleva Komana on käyttänyt paidoissaan.

Ahimsa-silkki tunnetaan myös nimellä Peace-silkki. Tuotantovaiheessa kun mulperintoukka on koteloitunut, silkkikotilot yleensä keitetään ja toukat kotiloissa kuolevat. Ahimsassa odotetaan toukkien kuorituvan ja kotelot kerätään sitten talteen, vahingoittamatta toukkia.

Messuilla törmäsin myös muutamaan Suomalaiseen suunnittelijaan. Esimerkiksi Kiks, Pure Waste ja Store of Hope olivat päässeet mukaan. Kuvassa oleva Mahla Clothingin luoja Tytti Hongisto vaikuttaa nykyään Kööpenhaminassa.

Suunnittelijat loivat tällä tapahtumalla enemmän kontakteja ja näkyvyyttä kuin itse myyntiä. Esillä oli uusin mallisto ja hyvällä säkällä jotain tuotetta oli kaksi kappaletta. Ihmisiä ja lehdistöä oli Trade Fairissa paljon ja ensimmäinen päivä oli hyvin intensiivinen. Päivän päätteeksi kolmannessa kerroksessa oli suunnittelijoiden jatkot joissa näimme suurelta screeniltä muotinäytöksen mikä oli meneillään vähän matkan päässä Kraft Werkistä.

Asukokonaisuudet olivat yhdistelty paikalla olevien suunnittelijoiden luomuksista ja kuvat päätyvät kansainväliseen levitykseen kuten WGSN-sivustolle, mikä on valtavan suurta ja tärkeää näkyvyyttä suunnittelijalle.

Tunnelma Trade Fairissa oli todella lämmin. Suunnittelijoiden kanssa oli helppo ja mukava keskustella ja kaikki halusivat tulla toimeen keskenään. Kestävän kehityksen kanssa työskentely tarkoittaa yhteistyötä eikä kilpailua, vaikka luovalla alalla on aina paineita olla yksilöllinen ja erottuva.

https://neonyt.messefrankfurt.com/berlin/en.html