Teimme The Good Guysin kanssa taas yhteistyötä syksyllä, jonka lopputuloksena syntyi FEELS LIKE kombuchavalaisin installaatio. Pääsin kirjoittamaan heidän blogiinsa projektista ja aijon jakaa tekstin myös tänne luettavaksi! Viralliseen blogipostaukseen pääset täältä: https://www.thegoodguys.life/blogs/the-good-guys-blog/yhteistyo-scoby-valaisin-draft !<3

FEELS LIKE -kombucha-valaisininstallaatio

Sain taas tänä vuonna kunnian olla osana Tampereen Arkkitehtuuri- ja Designviikkoa, joka järjestettiin Finlaysonin Art Arealla 1.–8.10.2021. Aiempina vuosina olen työskennellyt pienvaatemalliston sekä videoteoksen parissa, jotka koostuivat myös osin kombuchanahasta. Silloin yhteistyö The Good Guysin kanssa alkoi. Tämän vuoden teemana oli hyvinvointi ja oli haastavaa päättää, millä tavoin haluan itse lähestyä aihetta. Mitä hyvinvointi on? Jos on hyvinvointia, vastaavasti on myös pahoinvointia. Termit kuulostavat hyvin äärimmäisiltä – joko, tai. 

Voisiko yksilötason hyvinvointia tavoitellessa huomata, että vain onnellisiin ja positiivisiin tunnetiloihin pyrkiessä mukana on aina tunnetilojen koko spektri? Ja että ihminen sen läpi käydessään juuri itse prosessi onkin hyvinvointia? Tämä viittaa lähinnä yksilön kasvavaan ahdistukseen länsimaisessa kapitalistisessa yhteiskunnassamme, jonka pitäisi kaikkien mittareiden mukaan olla hyvinvoiva. Urbaani yksilö ei mielestäni helposti ja valitettavasti enää koe niin ilman äärimmäisiä viihteen tai materiaalin tuomia ja luomia onnen ohimeneviä varjoja. 

Voisiko hyvinvointi olla elämän moninaisuutta, yhteyttä ja solidaarisuutta? Minulle se on. Minulle hyvinvointi on myös erilaisten pintojen sivelyä sekä mahdollisuutta aistimiseen. Tämä kaikki sai minut pohtimaan teosta, jota pääsisi tutkimaan sekä läheltä, että kauempaa ja joka saisi aikaan tuntemuksia yhteydestä ja lämmöstä. FEELS LIKE on teos, joka roikkuu, välittää ja tuntee. Se on tilataideteos, jonka keskiössä roikkuu rykelmä kombuchanahkalamppuja. Nyyttejä, joiden valo ei ole sammunut kertaakaan sen ripustuksen jälkeen. Herkät nyytit roikkuvat raskaista kettingeistä ja luovat näin vastapareja, kontrastia ja vuoropuhelua toistensa välille. Tilataideteos syntyi lasikoppiin omaksi pieneksi todellisuuden haaveekseen.

Teoksen toteutus alkoi paria kuukautta ennen suunniteltua ripustusta. Koska valaisin on kolmiulotteinen, aloitin luonnoksista, joiden mittoja aloin mielessäni jo mallailla. Nyytit ja niihin liittämäni turvan tematiikka kiehtovat minua ja jo vuoden verran ne ovat hakeutuneet töihini. Oli mukavaa päästä tutkimaan niitä lampunvarjostimina. Hain oikeanlaista muotoa nahasta tekemieni prototyyppien avulla.

Tavalla tai toisella päädyn projekteja tehdessäni erilaisiin yhteistyökuvioihin. Viime vuotisen Trianaan-malliston materiaalia pohdiskelimme yhdessä The Good Guysin kanssa ja tänä vuonna sain taas lihalaatikollisen scobyja, joita kuivailin kahdella eri menetelmällä: blendaamalla ja kuivattamalla scobyja ohuen harson päällä, sekä kuivattamalla niitä, jotka ovat kaikki omia yksilöitään. Koska scoby on elävä organismi, suhtauduin näihin limalöllysköihin kasvattajamaisella asenteella. Tuntui, että niitä pitää kohdella hyvin.

Jo ensimmäisten ajatusteni herätessä teoksesta ja siihen liittyvistä sähkötöistä, kysyin ystävältäni ja sähköalan ammattilaiselta Kasperi Mattilalta, olisiko hänellä kiinnostusta auttaa teoksen kanssa. Tästä olenkin valtavan kiitollinen, koska ilman Kasperin apua teosta ei olisi olemassa.

Kuivatin teoksen materiaalin kylppärissäni. Ensimmäinen kuivatus meni ongelmitta. Toisen erän kohdalla kylpyhuoneeseeni syntyi banaanikärpäspopulaatio, ja lopputuloksena teokseen osallistui monta tekijää ja eliökuntaa: ihmiset, hiivat ja bakteerit sekä banaanikärpäset ja niiden toukat. Tiesin ettei toukkien kasvu etene kärpäseksi saakka materiaalin ollessa jo melkein kuivunut, jolloin heidän elinolosuhteensa kävivät hetki hetkeltä tiukemmiksi. He ovat siis kuivuneet fossiileiksi materiaaliin.

Muu työstö tapahtui työhuoneellani Onkiniemi Ateljeella ja ripustus tehtiin kolmena päivänä syyskuun lopussa. Loppureflektiona olen hyvin tyytyväinen teokseen kokonaisuutena. Kombucha-scoby sopii myös lapunvarjostimeksi erittäin hyvin. Valaisin on ollut päällä nyt yhtäjaksoisesti 10 päivää, eikä materiaalissa näy mitään lämmöstä aiheutuvia kulumisen merkkejä.

Lämmin kiitos The Good Guysille yhteistyöstä!

– Milla-Maija